top of page
  • Foto van schrijverpaardenbos

Therapie met paarden: het verhaal achter de magie

De wetenschappers zijn het er nog niet over eens, maar therapeuten en coaches die werken met paarden weten het al lang. Hulpverlening met assistentie van paarden werkt! Het werkt ook vaak sneller dan gewone therapie. Waarom is dat? In mijn ervaring merk ik dat de paarden veel sneller inzichten bieden. Je kan het moeilijk vinden om iets tegen iemand te vertellen omdat je het eigenlijk niet echt wil bekijken, of je kan zelfs liegen tegen jezelf, maar voor een paard kan je niets verbergen. Paarden zijn meesters in het bewust maken van dat wat onbewust leeft. Wat er ook heel erg helpt is dat je oefeningen die je kunnen helpen in het dagelijkse leven meteen kan oefenen tussen de paarden. Je kan eigenlijk oefenen om jezelf tot rust te brengen, eerst gewoon als alles ok is, dan als je een beetje spanningen hebt en dan als je veel spanning hebt. Hoeveel beter zou je dan niet gewapend zijn om momenten van spanning in je dagelijks leven aan te pakken? Maar hoe gebeurt dat dan? Dat is waar deze blog over gaat. Een inkijkje naar wat er nu zo magisch is aan therapie met paarden en hoe ik dat inzet in mijn praktijk.


Ik werk op verschillende manieren. Met kinderen, maar soms ook met volwassenen, werk ik vaak met clickertraining. Dan ga je eigenlijk het paard trainen en de methode die ik daar voor gebruik is clickertraining. Dat is echt heel tof want door clickertraining leer je de focus te leggen op het positieve. Daarnaast leer je ook observeren, analyseren, een nieuw plan maken,... Al die vaardigheden zoals plannen en organiseren die men executieve functies noemt. Het zijn vaak net die vaardigheden die moeilijk lopen voor mensen met ASS, ADHD en andere leer- en ontwikkelingsproblematieken. Met de clickertraining oefenen we die dus sowieso. Wat je ook nog leert met clickertraining is dat je het paard niet gaat verplichten om iets te doen maar dat je écht leert om te communiceren. Dat betekent ook naar jezelf kijken. Ben je zelf rustig? Dan werkt het paard rustig mee. Leg je te veel nadruk op het volbrengen van de oefening? Dan verlies je vaak de verbinding met het paard. Ik begeleid je dan door je lichaamsgerichte oefeningen aan te leren om tot rust te komen en ook door samen na te denken over waarom het met het paard even niet lukt. Soms is het een gedachte of een bepaalde energie. Als je leert die te veranderen dan voel je het positieve effect van het paard meteen én je voelt ook het positieve effect bij jezelf. In het communiceren met de paarden zitten ook prachtige gelijkenissen met het opvoeden van kinderen. Ontdekken hoe je kan overtuigen, hoe je rust kan uitstralen en hoe je grenzen kan stellen zonder boos te worden. Clickertraining is dus echte een geweldige methode om zelf te groeien en je brein te helpen de hogere functies te ontwikkelen.



Een andere methode die ik gebruik is een methode waarbij de paarden los in de piste lopen. Met deze manier van werken kunnen we alle kanten uit. Soms krijg je een oefening, bijvoorbeeld een mindfulness oefening en zie je aan de paarden wanneer je nog veel in je hoofd zit of wanneer je écht contact heb met je lichaam. Zij tonen dat in hun gedrag en daardoor leer jij het gevoel beter te herkennen. Het is alsof de paarden zeggen: 'Nu is het er! Voel je het?' en 'Nu is het weer weg. Voel je het verschil?'

Behalve een oefening doen kunnen we ook met materiaal gaan werken. Dan gaat het over zaken uit jouw leven waar je nu tegen aanloopt of waar je verder naar wil kijken. Ik vraag je dan om een situatie, een persoon of een gedachte voor te stellen door een voorwerp. Dit voorwerp leg je dan op een zelf gekozen plek in de piste. Afhankelijk van wat er nodig is werken we met verschillende elementen en technieken. Het komt er op neer dat in die situatie de paarden gaan reageren op wat er bij jou van binnen gebeurt in relatie tot wat het voorwerp voorstelt. Bijvoorbeeld als jij het eng vindt en bevriest, dan zie ik dat er één van de paarden vaak ook gaat bevriezen. En vaak wanneer er bij jou dan een stukje verwerking begint, dan komt het paard weer in beweging. Hoe komt dat? Dat komt omdat paarden echt heel goed voelen wat wij voelen. Paarden hebben dit geleerd door samen in een kudde te leven.

Ze hebben deze communicatie al duizenden jaren verfijnd. Wij beschikken ook wel over deze vorm van communicatie, maar omdat wij spreektaal hebben, hebben we deze vorm erg verwaarloosd. Maar wanneer je bijvoorbeeld in een ruimte stapt en de sfeer lijkt te kunnen voelen, bedenk je dan dat dát het aanvoelen is dat paarden hebben maar dan veel sterker ontwikkeld. Gewoon magie toch?

189 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page