Sanne De Smet

Al van jongs af aan maken paarden een deel uit van mijn leven. Jarenlang heb ik bij allerlei mensen met heel verschillende paarden gereden. Ik leerde steeds meer over hoe je tijdens het trainen van een paard ook aan jezelf werkt. Je leert bijvoorbeeld om duidelijke grenzen te stellen, om zelf rustig te blijven in uitdagende situaties en nog veel meer. Uiteindelijk leerde ik dat als je met een paard aan de slag wil, het altijd begint bij jezelf. 

 

Nadat ik in 2011 mijn studie orthopedagogie afronde, startte ik in de sector personen met een handicap. Daar maakte ik kennis met hippotherapie. Meteen ontstond het idee om mijn passie met de paarden te combineren met mijn beroep. Daarna werkte ik 4 jaar als gezinsbegeleider in de bijzondere jeugdzorg en volgde ik ondertussen de opleiding hippotherapie op Arteveldehogeschool. Tijdens die opleiding ontdekte ik dat ik vooral aangetrokken werd door het inzetten van paarden bij psychische hulpverlening. In het verlengde hiervan deed ik stage in het psychiatrisch centrum Zeeuwse Gronden in Nederland. 

Naast kennis ervaring in het begeleiden van mensen is ook het welzijn van de paarden heel erg belangrijk voor mij. Daarom verdiep ik mij ook in het trainen op een paardvriendelijke manier en blijf ik me interesseren voor thema's die het mentaal welzijn, het fysiek welzijn en de huisvesting van paarden kunnen verbeteren. 

Bachelor Orthopedagogie

Hier leerde ik een goede basis om om te gaan met mensen tijdens de moeilijkere periodes in hun leven. 

Postgraduaat Hippotherapie/Equine assisted therapy

In deze opleiding leerde ik hoe ik paarden kan inzetten om mensen te ondersteunen. 

Psychotherapeut i.o.

Om cliënten nog beter te ondersteunen startte ik de opleiding 'psychotherapie in de interactionele vormgeving' aan de Educatieve Academie te Antwerpen. 

Andere korte opleidingen: 

- 5-daagse opleiding 'Trauma te paard' van Martine Huurman

- oplossingsgericht werken 

- signs of safety: 3- daagse opleiding rond werken aan veiligheid in gezinnen

- 2-daagse opleiding rond de thema's trauma en scheiding 

- 2 workshops rond systemisch werken met paarden

- Initiator Paardrijden aan de Vlaamse Trainersschool 

- online cursussen van Connection Training rond werken met paarden en clickertraining

De paarden

Bo van The Barley Farm is een ruin van 1m53. Hij is tinker, dat is een Iers ras dat ook wel Irish Cob genoemd wordt. Hij heeft lang haar aan zijn benen en over heel zijn lichaam meer beharing dat het gewone sportpaard. Tinkers zijn aangepast aan het leven in koude en natte gebieden. 

Bo werd geboren op de Schranshoeve in 2011 en kwam op 6-jarige leeftijd in Het Paardenbos wonen. 

Met zijn prachtige blauwe ogen lijkt hij diep in je ziel te kunnen kijken. 
 

Belle van de Schranshoeve is het kleine halfzusje van Bo. Zij werd geboren in 2017 en kwam op 2-jarige leeftijd in Het Paardenbos wonen. 

Belle is ook een tinker. Ze lijkt uiterlijk erg hard op Bo, maar vanbinnen zijn Bo en Belle 2 totaal verschillende paarden. Dankzij deze onderlinge verschillen vormen zij een goed team om de mensen die op hun pad komen te ondersteunen om zo volledig mogelijk mens te worden. Elk paard voegt iets anders toe. 

 

Wil jij graag onze paarden beter leren kennen? Maak een afspraak voor een ontmoeting met de paarden!